Hírek

Utánpótlás VB-re fókuszálva

2019. május 28.

1.FINA utánpótlás korosztályos világbajnokságon indulnak a magyar lányok.
Az U15-ös csapat Elizaveta Stepanova utánpótlás szövetségi kapitánnyal készül az előzetes jelentkezések alapján eddig 25 csapatos világméretű megmérettetésre

A szinkronúszás gyönyörű látványsport. Könnyednek tűnő mozdulatokkal kápráztatnak el bennünket a sportolók, akik a háttérben hihetetlen összetett, több szempontból is embert próbáló munkát vállalnak.
Ez egy olyan sport, ahol a szívósságnak, a maximális erőnlétnek a balerinák könnyedségével kell párosulnia, ráadásul egy-egy versenyszám, ún. kűr során, amikor a látványt a koreografált lábmozdulatok jelentik, hosszú időn keresztül kell levegő nélkül, fejjel a víz alatt teljesíteni a feladatokat.


A FINA nagyon erős potenciált lát ebben a sportágban. A versenyszámok sokfélék, változatosak, olykor szólista kápráztatja el a nézőt, páros gyakorlatoknál a hölgyek versenyzése mellett egyre erősebb vonzóerő a sportágválasztás során a vegyes párosban való megjelenés, ahol az akrobatikus elemek minél inkább teret nyernek. Csapatszinten 8 és 10 fős felállásban csodálhatjuk a látványos koreográfiákat, melyek szigorú technikai elemek mentén a remekbe szabott zeneválasztással parádés produkciókat jelentenek a nézőknek.

UP1.jpg

Magyarországon erős hagyománya van a csapatsportoknak. Ebben a még kevésbé közismert műfajban ugyanakkor rengeteg lehetőség van.

A FINA idén először az idősebb korosztályok egyre népszerűbb és sokrétűbb nemzetközi versenymegjelenéseiből felbuzdulva megrendezi a sportág utánpótlás korosztályának, azaz az U15-ös korosztálynak az 1. világbajnokságát.

UP2.jpg

Erre a nívós eseményre 2019. augusztus 28-szeptemberig 1-ig kerül sor Somorján, ahol a rendezvény helyszíne az X-bionic Sphere, szlovák olimpiai edzőközpont lesz.

Az előzetes jelentkezések alapján igazi dőzsölésre lehet számítani a sportág iránt érdeklődőknek, hiszen a sportág vezető országai már biztosan képviseltetik magukat a versenyen. A mezőnyben ott van Fehéroroszország, Ausztrália, Franciaország, Oroszország, Kína, Kanada, Chile, Grúzia, Nagy-Britannia, Ausztria, Dél-Afrika, Costa Rica, Svájc, Kazahsztán, Hollandia, Lengyelország, Görögország, Németország, Spanyolország, Törökország, Japán, Szingapúr, Ukrajna, Csehország és nagy büszkeségünkre Magyarország korosztályos válogatott csapatai.

A magyar csapat felkészülése novemberben kezdődött meg. Egy fantasztikus orosz szakember dolgozik a magyar lányokkal.
Elizaveta Stepanova az orosz olimpiai csapat korábbi tagja, 5-szörös világbajnok, 6-szoros Európa-bajnok, többszörös orosz bajnok, kétszeres Európa-Kupa és egyszeri Világkupa nyertes. Az 1. hivatalos világbajnokságra az edzőnő jelenleg 16 fős csapattal edz. A csapat tagjai: Barta Niké, Bánkuti Alexandra, Börcsök Kármen, Buella Kinga, Csarnai Mirtill, Gazsó Anna, Glofák Panna, Gubala Lili, Hatala Hanna, Illés Enikő, Illés Lilla, Kisteleki Borbála, Kozári Enikő, Kozma Emilia, Regényi Adelin, Szalkay Zsófia.

A 2019-es év tavaszi felkészülési versenyei után 2 nagy célra készül a csapat. Az előző évekhez hasonlóan a mediterrán országok szervezésében, idén Genfben, augusztus elején megrendezésre kerülő Comen Cup-ra, ahol a tavalyi kiemelkedő eredmények túlszárnyalása az egyértelmű cél minden versenyszámban.
A versenyszezon abszolút csúcsa pedig a VB lesz.

UP4.jpg

A felkészülés legutóbbi állomása az elmúlt hétvégén, május 24-26 között Bécsben megrendezett Osztrák Nyílt Bajnokság volt. A 12 országból érkező, igen erős mezőnyben a magyar csapat remekül szerepelt. 3 aranyéremmel és 2 bronzéremmel tértek haza a lányok. A 13-15 év közötti versenyzők az Elizaveta Stepanova által kreált egyedi, sok- és gyors alakzatváltással operáló kűrökkel egy nagyon erős nemzetközi bemutatkozásra készülnek a szezon csúcsát jelentő világbajnokságra.

 

up7.png

Az Austrian Open mezőnyében a magyar válogatott a kötelező elemek versenyében a mezőny elejét dominálta, a kategória győztes az aznap 14. születésnapját ünneplő Kozma Emília lett kiemelkedő 73,1838-as pontszámmal. Egyéniben Buella Kinga remekül szerepelt, koreográfiájával 2. lett (71,3667 ponttal), összetettben a kanadai és a szlovák versenyző után 3. helyen végzett. Páros versenyszámban a Kozma Emília -Szalkay Zsófia (póttag: Illés Lilla) duó egy újdonsült összeállítás, az osztrák verseny a 2. közös megmérettetésük volt. Az osztrák és a kanadai páros mögött szintén bronzérmesek lettek 68.6333-as ponttal.
Szabat csapat gyakorlatával a magyar válogatott (Barta Niké, Buella Kinga, Glofák Panna, Hatala Hanna, Illés Enikő, Illés Lilla, Kozma Emília, Szalkay Zsófia) 1 helyezést, szabad kombinációs kűrjével csapatunk (Bánkúti Alexandra, Barta Niké, Buella Kinga, Glofák Panna, Hatala Hanna, Illés Enikő, Illés Lilla, Kozári Enikő, Kozma Emília, Szalkay Zsófia - póttagok: Gubala Lili és Kisteleki Borbála) szintén aranyérmet szerzett.

UP5.jpeg


A lányok lelkesen és igen intenzív edzésekkel, heti 6 alkalommal, napi 4-5 órában készülnek a nyári megmérettetésekre. Minden vágyuk, hogy a magyar közönség előtt tovább népszerűsítsék a magyar műúszást, és hőn áhított céljuk, hogy a kiemelkedő magyar csapatsportok közé repítsék azt.

UP3.jpg

Forrás: Utánpótlás válogatott

Versenynaptár

Nincs találat